2019-11-06 14:10:56• hírek • Bede Emőke

Hársfa csemetéket ültettek a szatmárnémeti Zárda-templom elé

Fotó: Zöld Szatmár Facebook-csoport
Fotó: Zöld Szatmár Facebook-csoport

Nem volt könnyű az utóbbi években facsemetének lenni a szatmárnémeti Zárda-templom előtt. Nem csak azért, mert egy igencsak forgalmas, s épp ezért a szokásosnál magasabb légszennyezettséggel rendelkező utcáról van szó, hanem azért is, mert három, egymást követő évben is derékba törték a fácskákat.

A polgármesteri hivatal megbízásából azonban nemrégiben újra csemeték kerültek a megüresedett helyekre. Mint Szénási Angéla, a polgármesteri hivatal főkertésze a Szatmár.ro megkeresésére elmondta, ez alkalommal is hársfákat ültettek a Zárda-templom elé, ezzel kiegészítve a sorozatos incidensek után megmaradt hársak mindössze két darabot számláló csoportját. Szénási szerint azonban nem csak a már meglévő fák miatt döntöttek a hárs mellett, hanem azért is, mert ez a fajta kifejezetten jól tűri a Kazinczy (Stefan cel Mare) utcán tapasztalható körülményeket, azaz az autós forgalom által kibocsátott füstöt és a levegőben szálló pormennyiséget.


Amint arról korábban már beszámoltunk, Szatmárnémetiben jelenleg 19,36 négyzetméter zöld terület jut egy főre. Ez elmarad a kívánatostól, mely 25 négyzetméter körül lenne, de a hivatal munkatársai folyamatosan azon dolgoznak, hogy felvegyék a versenyt a folyamatosan növekvő járműszámmal. Minél több a fa és a zöld terület, annál jobb a lakosság és a város számára – szögezte le Szénási Angéla.


A fásítási folyamattal kapcsolatban a főkertész kifejtette, arról, hogy pontosan hova és milyen fa kerül, egy korábban megkötött szerződés rendelkezik. Emellett azonban van egy másik fontos szempont is, mellyel ültetés előtt számolni kell: csak akkor érdemes ugyanis hozzáfognia munkálatokhoz, ha az adott utcában már nem végeznek felújítási munkálatokat – előre láthatóan hosszú ideig. A fiatal fákat ugyanis megviseli, ha gyökerüket felsértik a járda vagy az úttest feltörésekor, mi több, még az idősebb egyedek számára is rizikót jelenthet egy nagyobb sérülés. Az ilyeneket pótolni kell, illetve azokat is, melyeknek gyökérzete nem fogantmeg vagy egyszerűen kiszáradt. Azokról pedig ne is beszéljünk, melyeket ismeretlenek rongálnak meg vagy lopnak el. 


"Mindez a történet remekül mutatja, néhány fajankó mily módon képes visszavetni egy város, egy közösség képét. Mert hiába ültet fákat a társadalom egy része, ha egy másik része csak úgy lesi az alkalmat arra, miként lehet valamit tönkretenni. Képtelen felfogni, hogy ennek az agyatlan vandalizmusnak nem csak a fák az igazi áldozatai, hanem azon túl az egész közösség, az egész város. Tehát ő maga is" - írtuk ezelőtt két évvel, a Zárda-temlom előtti csemeték esete kapcsán. Bízzunk benne mindannyian, hogy ebben az évben nem kell ilyen negatív hírekről beszámolunk, és évek múlva bátran sétálhatunk majd a hársak árnyékában.


2017 márciusában így végezték a csemeték.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: